Monday, 30 November 2015

Manja Kaseh memang sedap!


Seriously manja kaseh ni mmg sedap sgt2...dah berbotol Yan mnum (yg cocoa)...mula2 terpengaruh sbb tgk jom singgah tv3 plus ms tu bulan pose op kos la supermak cam mak jemah ni nk extra energy kanzzz....tup2 berat badan turun tanpa dirancang n kulit makin soft...yg lain2 x yah cerita la tu #rahsiarumahtangga n #rahsiakecantikanwanita x caye uolls try tp sy x jual naaa.... Jaga baik-baik.....hihihi
Sy cuma provide makeup service utk pengantin aje....

Sunday, 11 October 2015

Demam Boat Noodles

Assalamualaikum semua...lame betol rasanya Yand'touch x bersiaran kan...
Rindu rasanya nk menulis...
Selalu kita hapdet pasal makeup jer kan..ok arini Yan nk hapdet pasal tempat makan...

Semalam Yan p makan Boat Noodles..ekceli ni dh kali ke 2 Yan makan sini...
So far ok lah food n beverage die...

Boat noodles ni die served noodles die dlm mangkuk kecik2 tau..so op kos la makan semangkuk x cukup n x kan kenyang sbb 1 mangkuk tu ngam2 sekali or dua kali suap aje...So utk yg 1st time dtg Boat Noodles I suggest uolls terus order 4 bowls laa..haaa ngam la tu sbb nti kot2 nk order side dish lain kan...
Tapi smlm Yan order 5 mgkuk hahaha...mmg layannn n sonok nk tenggek kan mangkuk die bagi bertingkek tingkekkkk hahaha....
Die ade 2 jenis tau...satu pedas n 1 lagi x pedas...Yan suka yg pedas baru best...
Ok lah x mo sembang banyak sgt..boring nti uolls baca...moh kita layan gmbo Yan makan smlm dgn adik Yan...

 Ok...jom tulis order...pastu pass kat waiter die.....
 Tengah pilih side dish nk makan ape ek...
          Tuuuu diaaaaaa dah sampai.....jom                               serang... Bismillah
 Haaaa....ni adik Yan..comei kan...die pon hantu boat noodles mcm Yan...
After.... Bertingkek tingkekkkk makan....yg mangkuk kecik2 tu rasa die sama mcm Kuih pelita....sedap lemak2 manis
           Haaaa....air green tea die mmg sgt                 sedap...paling sedap antara green tea                        yg Yan pernah minum...
 
            Haaaa....yang ni memang terlajak                     sedap...ape ntah nama menu die                "Sangkaya" kalau x silap...Wajib order                  ni lau dtg Boat Noodles tau!

Ok laaa....settle cerita pasal Boat Noodles yg tengah famous skrg ni....

Nota kaki: Pada anda yang masih mencari2 MUA utk Majlis Tunang / Nikah / Sanding / Bertandang / Resepsi boleh wassup 0183969399 Yan ok..
Mua KL
Mua JB

Till then.....

Wednesday, 1 April 2015

Makeup Class with Epie Temerloh

Alhamdulillah.....


Setelah lama mengidam...baru kini mendapat....Memang teruja gilos dpt join kelas mekap dengan Epie Temerloh......mmg best giler....banyak sgt2 tips yg sifu Epie bagi masa dlm class aritu...
Selalu dapat tengok hasil karya jemari Epie dlm IG jer...tapi kali ni dpt tgk live dr A TO Z cara dia mekap...mmg sangat tip top!!!

So kepada bakal2 bride to be diluar sana...lepas ni saya akan praktikkan apa yg sifu Epie dah ajar dlm class aritu ke wajah2 manis anda....insyaAllah.....

                Am graduated again n again

Ber gambar dgn semua Peserta class makeup n our sifu Epie Temerloh









Monday, 28 April 2014

Kebaikkan Lecithin Shaklee




Sekilas fakta: Lecitin itu sendiri adalah lemak.. FAT??..oppss.Lecitin dinamakan "pengemulsi semulajadi" kerana ia mempunyai kesan melekat kat lemak....dalam perkataan ringkasnya,ia menyebabkan lemak tu terapung kat dalam darah...dan seterusnya mencegah lemak dari melekat kat dinding membrane.. Lecitin tak boleh dihasilkan oleh badan tetapi ianya sangat diperlukan oleh bdn .. contoh buat kek...yg basic tu mcm tepung gula telur..kalo dak..tak jadi kek tu..haa gitulah.Lecitin boleh diperolehi melalui kuning telur, jagung, soybeans ...dan tahukah anda ~ Soybean Lecithin is the richest cholesterol-free source of lecithin...dan yang menariknya..Lecitin Shaklee adalah bersumberkan dari soybean... i likeee...Dan tgh2 mlm ni saya nak share 13 kelebihan tentang Lecitin yang anda perlu tahu.,.
1.Lecitin bertindak sebagai pelarut utk kolestrol,triglycerides dan lemak2 yg lain.Sebab tu ia membantu mencegah penyakit2 seperti high blood pressure,stroke,heart disease, arteri yg mengeras ... Malah sesetengah pakar mengesyorkan pengambilan up to 6000-7000mg sehari jika berhadapan dgn masalah kesihatan yg sebegini
2.Kenapa org yang nak kurus suke lecitin?Sebab ia bertindak mengemulsikan lemak (ayat simplenye..ianya memecahkan lemak)..Tahukah anda..Lecitin mampu membakar lemak lebih cepat jika disertakan dengan senaman yang bersesuaian... Pengambilan Lecitin 4000mg sehari pasti membuahkan hasil yang diidamkan.
3.Lecitin memainkan peranan utama dalam penyerapan zat2 penting dari saluran darah ke dalam sel2 bdn..Tanpa lecitin yg mencukupi..membran sel akan mengeras dan seterusnya menyukarkan proses penyerapan....Banyak faktor seperti bahan2 kimia daripersekitaran yg tercemar,bahan2 metal,dadah,food additives, pesticides, etc.. semuanya menyebabkan membran sel mengeras yang mana pastinya menyukarkan proses penyerapan zat2...jadi dgn cara menambahkan pengambilan Lecitin ,pasti ianya keputusan yg bijak.,
4.Lecithin membantu mengurangkan atau mecegah penyakit berkaitan hati....
5.Lecitin merupakan sebahagian dari unsur yang mengelilingi fiber saraf.Tanpanya,fungsi saraf ni kurang efisien. Sebab tu mereka2 yang menderita akibat multiple sclerosis, fibromyalgia, tekanan, PMS, dapat merasakan kesan yang positif apabila mengambil lecitin
6.Lecitin membantu sistem imunisasi dengan membalut sel darah merah kita dan seterusnya memberi perlindungan dari serangan virus,germs,bakteria.Disamping itu, struktur lecitin itu sendiri melindungi sel dari teroksida
7.Lecithin juga dikenali sebagai makanan otak dan saraf.Ia membantu sel otak berkembang,penting dalam transmisi saraf impuls dalam otak dan memainkan peranan dalam neuro transmitter(berkaitan short term memory) . Lecitin dipercayai mampu mengurangkan atau mencegah senility (nyanyuk) atau Alzheimer's disease. Malah sesetengah pakar menyarankan pengambilan 7000mg sehari utk memulihkan sistem ingatan...
8.Lecithin juga dikatakan sumber hormon neurotransmitter dimana ia menggalakkan proses tidur.Kekurangan hormon ini dikatakan punca insomnia..
9.Lecitin adalah asid lemak perlu yang penting dalam penjagaan paru2 kerana kebolehannya mencairkan mukus dan mencegah iritasi .Dan sebab itulah ianya berguna bagi2 mereka2 yg ada alergi,hay fever,asma,bronkitis dan emphysema
10.Lecithin bertindak sebagai pelincir bagi joint(sendi2) dan membantu dalam penjagaan tisu buah pinggang as well as the sistem penghadaman.
11.Lecithin adalah zat utk kecantikan.. ianya perlu dalam menghasilkan rambut yg sihat..cantik berkilat,kulit yang lembut gebu dan juga dalam mencegah eczema.
12.Lecithin diperlukan dalam penghasilan pelbagai hormon seperti epinephrine, .Sebab tu ianya amat berguna dalam mengurangkan atau mencegah PMS dan gejala2 menopause.
13.Lecithin, bersama unsur2lain digunakan utk membuat BILE.. Bile ni fungsinya plak mencairkan lemak dan ..Pengemulsian ini memudahkan penyerapan zat2 seperti vitamin A,D,E dan K ke dlm badan
*Sebiji lecitin Shaklee mengandungi 530mg of Lecitin..jadi kiralah sendiri yer brapa biji anda perlu mkn sehari.. :-)

Sunday, 27 April 2014

Fungsi Lecithin

Lecitin?..apa tu?..maka mari kita sekodeng apa fungsi sebenar Lecithin yang orang dok sebut2 tu...





Kepentingan Lecithin :
Asasnya, lecithin berfungsi sebagai 'pemecah lemak' (fat emulsifier). Lecithin didapati daripada tisu haiwan dan tumbuh-tumbuhan seperti jagung, telur dan kacang soya.

Kandungan Lecithin : •Asid Linoleik (essential fatty acid) – amat diperlukan oleh badan. Tapi badan kita tidak boleh menghasilkannya, jadi ia perlu diambil melalui diet harian .•Kolin – satu komponen neurotransmitter.•Asetikolina – bekal biokimia untuk penghantaran mesej di dalam otak & sistem saraf.•Inositol – sebagai komponen utama membran / selaput sel dalam tisu di seluruh badan.Kegunaan Lecithin :

PALING UTAMA •Untuk proses metabolisma, kolesterol, triglycerides dan lemak darah (blood lipids).•Memecah serta mencairkan lemak terutama kolestrol.•Menurunkan total serum cholesterol dan meningkatkan kolesterol baik (HDL).•Membantu kawal paras triglycerides.•Membantu memecahkan lemak badan dan mengurangkan lemak yang tersendat di pembuluhan-pembuluhan darah.•Mengurangkan kesan buruk yang wujud dari masalah kolesterol.PENTING UNTUK FUNGSI OTAK•Acethylcholine penting untuk fungsi otak - berfikir, ingatan, konsentrasi, menentukan kita berdiri, berlari, makan, bercakap, tidur, penghadaman dsb.•Acethylcholine merupakan sejenis neurotransmitter yang terlibat dalam penerimaan, penyimpanan dan penghantaran maklumat yang betul ke otak. Jika bekalannya cukup, maka fungsi-fungsi ini dapat dilakukan. Jika tidak fungsi itu akan tergugat. Acethylcholine dihasikan dari cholin. Cholin mudah diperolehi dari lecithin.•Lecithin meningkatkan bekalan cholin dan acethylcholine – kerana 30% otak adalah terdiri daripada lecithin, manakala 70% lemak di hati (liver) adalah lecitin.UNTUK KAUM TUA•Lecithin amat diperlukan bagi mereka yang uzur oleh sebab angin, stroke (angin ahmar) dan sakit-sakit yang biasa dialami oleh kaum tua.•Mengurangkan berlakunya masalah pembuluhan tersendat yang menjadi punca darah tinggi, sengal sendi, sejuk kaki dsb.UNTUK PENGHADAMAN•Lecithin diperlukan untuk menghasilkan bahan kimia yang dipanggil bile daripada kolesterol. Bile amat penting untuk proses penghadamanUNTUK SEL•Lecithin penting untuk mengangkut, menghantar bahan-bahan lemak dari makanan ke sel-sel.•Choline & lecithin menguatkan selaput sel-sel neuron dan semua sel-sel tubuh badan kitaUNTUK KESIHATAN KARDIOVASCULAR (SISTEM JANTUNG)•Fungsi utama lecithin adalah sebagai “Fat Emulsifier “ ia amat penting untuk perlindungan sistem jantung.Tapi pastikan anda mengambil Lecitin selepas heavy meal(lunch/dinner)..bukan sebelum makan lunch/dinner yer ..kerana .pengambilan vitamin sebelum makan akan meningkatkan enzim metabolik... dimana anda akan cepat berasa lapar.... ..:-)

Wednesday, 23 April 2014

Vitamin Asas Untuk Badan Langsing Dan Sihat

Tahukah Anda....Basically utk diet.. Anda perlu ada...

* Detoks (Alfalfa/Herblax) + Protin (Cinch Shake or Energizing Soy Protin (ESP) + Lecitin / Omega


1.


Kenapa protin? Protein sangat perlu untuk membantu meningkatkan metabolisme tubuh, meningkatkan perkembangan otot, menjaga nafsu makan dan menjaga otot bebas lemak. Kajian menunjukkan protein dapat membakar kalori sampai sebanyak 35%.
2.Kenapa kene detoks?Detox adalah proses membersihkan usus dimana segala toksin, lemak dan lendir yang melekat di dinding usus dikeluarkan melalui pembuangan air besar. Selepas dinding usus kita bersih. baru badan kita dapat menyerap nutrien pada tahap optimum. :)... tahukah anda... kunci asas untuk kurus adalah detox dulu yaaa..)
3.Kenapa perlu Lecitin / Omega?: ..berfungsi untuk memecahkan lemak2 ...Lecitin dinamakan "pengemulsi semulajadi" kerana ia mempunyai kesan melekat kat lemak....dalam perkataan ringkasnya,ia menyebabkan lemak tu terapung kat dalam darah...dan seterusnya mencegah lemak dari melekat kat dinding membrane.. Lecitin tak boleh dihasilkan oleh badan tetapi ianya sangat diperlukan oleh bdn..


Yanti
018-396 9399

Resepi ESP yang lazat!!

ESP!!!ESP!!!ESP!!!


ESP antara product killer Shaklee....hanya yang dah rasa kehebatannya saje faham ape yg saya bicarakan disini.... ESP??... esp atau nama penuhnya energizing soy protein.. saya taknak cerita panjang pasal ESP..entry kali ni nak share cara2 bancuh ESP...especially yang baru beli atau dah lama beli tapi dah bosan dah..asik bancuh dengan susu jerrr. ..Basically satu sudu besar ESP dibancuh bersama satu gelas besar air suam. air suam ni samada air suam kosong tapi tak terhad cara tu je.. kerana anda boleh cuba resipi2 di bawah.. ikut tekak masing2...

•ESP + plain water (suam/sejuk)
•ESP + Fresh Milk
•ESP + Fresh Milk + kurma (rendam kurma dalam susu..after few hours..blend/shake it and mix with 1 sudu ESP...boleh add on almond or fruits.bukan sahaja bertenaga..boost milk production malah energized)
•ESP + susu tepung (any brand)
•ESP + Performance Drink Shaklee + MealShake Shaklee
•ESP + Nesvita 3in1
•ESP + jus twister tropicana
•ESP + Yogurt drink
•ESP + Ribena
•ESP + any fruit juice ( tembikai, epal, lobak putih,peria,pegaga)
•ESP + Milo/Horlicks
•ESP + sirap bandung
•ESP + fresh milk + oat+serbuk koko+madu (ni resipi Dr Muhaya)

•..........ada sape2 nak tambah..silakan...
..anda bagaimana?...for me..saya sampai bile2 suka ESP dgn freshmilk (kalo rajin..blend skali dgn kismis/kurma)..kalo dak shake2 jer....
ESP ni bukan untuk ibu menyusu je yer... ia sesuai utk seisi keluarga..UNTUK:
1. Orang yang ingin kekal sihat..
2. Orang yang lanjut umur, yang tidak upaya kerana kekurangan tenaga.
3. Kanak-kanak bersekolah
4. Ibu-ibu mengandung dan menyusu anak
5. Pesakit yang dalam proses pemulihan selepas pembedahan
6. Pesakit seperti ulcer perut, jantung, kanser, sakit kulit, rambut gugur, tidak ada selera makan, gastrik,
7. Ahli sukan dan bina badan
8. Soya Protein ini adalah untuk semua orang yang ingin membina dan mengekalkan badan yang sihat …

Yanti
018-396 9399