Friday, 9 December 2011

tUTTi FruTTi meltz in my mouth.....yummy!!

D'sebabkan pg nie kat opis terasa mcm nak..nak..nak..sgt2 mkn sumthing w'pon x la brape lapo sgt sbb pg td dh b'fast ngan telor rebus wit kicap n roti bakar....tapi nk jgk mcm mkn sumthing...NK MKN APER ERK???

tetiba aku t'ingt satu menda nie yg dr aritu aku nk mkn..tp x jgk dpt2....
alahai 'Tutti Frutti' tuh hah..actually aku x pnh mkn dat's y terasa rase sgt2 nk try...byk feedback aku jmpe kata t'sgt la sdapnyer....so y not try la kanzzzz....w'pon aku nie x brape gemor ngan yogurt lately...

so pi la aku ke mall bwh trus menuju ke kiosk 'Tutti Frutti'...alamak die baru bukak la...tgh susun2 brg...tp redah jer la..maleh aku nk tggu die fully ready...
so tgk2 dlu flavour yg ade....punyer la excited nk amek TF Tart...tup2 die kata yg tu blom ready...sbb rmai kata yg original nie sdap biler ltak aper saje toppings...hrrrmmmm..nk wat caner choose yg lain la...

then...aku pon press..press..press..(tp aku sgt b'hati2 sbb rmai dh warning jgn syiokkk sgt m'press sbb rege die bley tahan woooo....100gm = RM5.30)....after dat...I'm mix wit toppings....tp aku rs la kan kat BTS nie mcm kureng la topping die...x tau la mgkin aku dtg t'lalu awl ker aper...sbb fruits pon byk yg x ade n sikit jer dlm bekas tuh....x per lah...aku amek jer aper yg ade n aku rs best...

wanna see my froyo????
.
.
.
.
.
..
tadaaaa....
.
.
.
.
.
.
dis my froyo...
yogurt aku mix kan mango filled, cookies in choc ke yogurt ntah(sowi luperr) & strawberry filled...
topping lak...aku ltak... biscuit choc roll, cornflakes, almond, smarties & choc syrup...
x nk ltak buah sbb aku x brp suke sgt buah..lg pon ltak buah nti berat..mahel..
nk makan buah pi kdai buah sudaaa....
its cost about RM9.00 only.....yeah!!!

so....my comments is....ok la not bad rasenyer....tp mcm aku bgtau dlm entri yg lpas..aku nie kureng sket ngan yogurt..so for dis Tutti Frutti nie okey la....hehe

due to today is saturday...n sementara nk tggu mr.hubby..aku nk pi masjid hendia jap la..ade pasar mlm..n aku nk bli...heheheh....nk tau aper..will update u guys...tggu entry ini."change my style lah"

till then..tataa.....

Monday, 5 December 2011

tUTTi FruTTi La SanGaT

hrrrmmm...kononyer lunch tadi pi mall bawah nk bli tutti frutti.....
ntah nape mcm teringin lak nk try tutti frutti....
actually aku x brape minat bab2 yogurt nie...
x tau nape...
tp zaman anak2 dare time practical kat Hotel Renaissance dlu...aku mmg hantu yogurt...
lau nk tau...aku sanggup dok lame2 dlm chiller kat Cold Kitchen hanya krn nk makan yogurt...
yg slalu teman aku x lain x bkn my bff AZIE....die pon hantu yogurt...
balik keje pon singgah pasaraya Billion kat bwh hotel semata mata nk bli yogurt...
kiranya dlm seminggu musti ade yogurt ..yogurt & yogurt....

tp skrg mcm x bley terima lak tekak nih ngan yogurt.
tp td tetiba mcm nk try tutti frutti
kot2 la tekak nie leh trima..coz tutti frutti nie ala2 ice cream kan..pastu topping die menarik...
so lunch td pi lah mall bwh ngan sape lg lau x lain x bukan Irene....
da bhenti kat kiosk Tutti Frutti tu..tp ntah mcm x nk la plak...

so Irene nk pi ATM jap...sbb Harimau die mengaum soh cucuk pitih...
lalu kdai kasut..singgah ler jap..biase r pompuan kan...pantang lalu kdai kasut..handbag..baju..musti nk singgah even x de intention pon nk bli..
tup2...alamak!!!
aku t'berkenan ngan 1 kasut nie....dh le cantik..murah lak tu...
aper lg..belek2...tanyer size...try....owh my....MUAT&CANTIK!!!
trus ler rembat...cittt..apeka ini???x der dlm list lgsg nk bli kasut arini....
nafsu perempuan......
haihhh....nie lah aku kata..
"ELOK2 NK MAKAN TUTTI FRUTTI TUP2 TERMAKAN KASUT..EH..SILAP2..T'BELI KASUT".....

so....Tutti Frutti la sangat......

till then..tata peeps...

***selit sket sni... : aduihhhh..lmbtnyer jumaat...x sabo nk b'kampong lg kat Putrajaya umah adik aku..sbb mak n abah ade sana.....hehehe....

Sunday, 4 December 2011

December & Wawa

Pejam celik..pejam celik..tup..tup kita dh menjengah ke bulan t'akhir utk year 2011...ish..ish..kata kwn aku lau tahun naga..masa mmg berlalu pantas...ntah ler..aku pon x tau....kwn aku tuh mmg suker sgt wat mcm2 andaian...hehe

So biler dh masuk Dec nie its remind me pasal bufday Cik wawa...my lil princess....bufday die
24 Dec 2011...sehari b4 X'Mas....

tp aku cadang nk wat serentak ngan majlis cukur jambul Darwish & Zahra bln Jan 2012 nti....t'lewat sket x per kot...rase meriah sket kan...sbb time tu semua ade kat umah mak...

Due to currently wawa suke sgt2 ngan cartoon The Smurfs..ingt nk suh Chef kat sni wat cake ae design2 The Smurfs lah....



hadiah nyer aku cadang nk blikan beg skolah kat die..sbb die dah nk masuk darjah 1 next year...

aritu die kata nk beg hello kitty..tp smlm aku suggest beg beroda sbb sng nk bwk nti..sbb beg da isi buku jd berat..nti x larat lak die nk pikul beg...so beg beroda tu dia kata nk gmbr Barbie plak...
ok la cmtu...nti mama blikan yer syg....

Tahun 2011 bakal melabuhkan tirainya lbih kurang 26days jer lagik....apekah azam 2011 uolls tercapai...??
azam aku???
ntah erk....
azam jer ade...capainyer x pernah...hahaha

tapiiiii....azam utk 2012 aku dah ade taw...boley gitew......hahahaha
poyos gilosss....

till then...

Wednesday, 23 November 2011

Rambut baru ku..Owh Yeahh!!!!

Hrrrmmm...due to smlm aku x keje...jgn tanye nape aku x keje...yg penting aku x keje...hahaha..so plan nk kemane erk???haaaa...aritu janji ngan opismate nk pi rebonding tp x jadik sbb kesulitan yg amat d'kesali....jadiknyerrr d'kesempatan inilah aku trus text nadia...jom pi rebonding....die pon reply 'ok..tggu nadia...'
Mustii org t'tanya2..pesal aku nk rebonding rambut bagai...kan aku berhijab....hrrmmm....honestly aku cakap..aku rebonding special utk diri aku sndri n utk hubby tersayang bukan utk tayangan org lain....coz biler rebonding aku nmpk muda n fresh..x ler serabai..sbb rambut aku sgt curly...so sgt susah nk urus tu..esp sejak ade baby darwish kan..mase aku sgt suntuk utk itu ini..mane lah plak terdaya..so rebonding lah to settle down...actually hubby x penah suruh or paksa aku utk rebonding pown..aku suke sbb nmpk mude n cantik gitewww...so sejukkk mata hubby memandang....kann.kan.die pon sgt puji biler aku rebonding....bercantik-cantik utk hubby x salah kan...hehehe
So....around kol 1.30pm smpi la aku kat saloon tu....saloon tu t'letak kat pandan mewah, ampang...memula pening gak carik maner pelusuk saloon ni duduk??coz x penah smpi area situ...tanyer guard kat condo depan hospital ampang tu..dia kata kat sbelah sana ada saloon rambut....fuhhh!!!mujur jumpe...
 kat sini hah tompek nyo..poning kepalo den mencarik smlm...
selain kat sni die ade branch lain kat Galaxy Ampang & Wangsa Walk....

actually kwn kat tmpt keje yg rekmen tmpt nie....sbb die kata dh ler murah...quality sgt bgs..service pon not bad...tu yg aku b'iya sgt nk pi...mmg aku tgk rambut kwn aku yg rekmen tu..seriously lurus n cantik giler.yg sorang lg tu die bwk pi sana pon..rebonding nyer jadik n cun...so aper lagi..jommm!!!
smpi jer sana bermula lah proses meletak hobat rebond..cuci...iron...treatment...cuci...blow..iron...n finally touch is hair cut....yg best nyer ade 1 lg free treatment hair taw..n siap dpt free hair serum 150mlm lagi..(lau kat kdai serum nie dlm RM15-18 gak la....
cer teka brape aku habes utk semua tu????mesti korang hengat ratusan ringgit kan??x akan aku habeskan ratusan ringgit duit ku utk semua benda tuh..baik aku bli diapers n susu anak aku lg bgs....
hah...dh teka brape??? tgk pic kt bawah nih....

 haaa...musti korang x cayo kan...iyolah dlm KL nie..mano nk carik saloon murah cenggini...dulu den slalu buek kat kampung yo..kat bonut tu hah..celah pelusuk kg..mmg murah skali rebonding RM50 yo...quality mmg tip top....

So skrg aku ade free 1x treatment lg..biler2 mase bley pi x der expired date..tp die syorkan baik buat mase nk basuh rambut nie after 3days rebond kan....tgk la lau sompek den poey lah....
musti korang pk..eleh rege murah musti quality n service x bgs....aku sangkal dakwaan iteww...mmg hasilnyer sgt best!!!sbb aku dh biase ngan rebonding rege yg dr ratusan ringgit smpi puluhan ringgit...aku ngan rebonding nie dh hampir 10 tahun okey..dr zaman study dlu....x semestinya rege mahal tu bagus  n rege murah tu x bgs ok...aku dlu habes dekat RM4++...after cuci..hampeh.....balek asal....tp penah wat yg rege RM50 after cuci maintain lurusssssss.....so please...'dun judge d'book by its cover'...heheh..
kdai nie bukan stakat rebonding jer murah...semua murah...

Rebonding ade 2 pakej...yg paling murah tu RM39.90 x der treatment....


haaa....murah2 kan service die....aku cakap x caye...maner dlm KL korang nk jmpoe rege murah cmnie...sungai wang pon x do...

Selesai buat semua dlm pkul 5 lebih mcm tu la....lmbt sket sbb buat 2 kepala serentak..aku n nadia kan....Balik dr rebonding tuh..aku n nadia singgah Hospital Ampang jap pi tgk aor colleague yg admitted dh hampir 2bln lbih sbb appendix pecah dlm perot..sian abg nuar dh kurus kering.

p/s: yg best nyer rebonding kdai nie...kalo org yg biase rebonding sure x tahan bau ubat kat kepala korang kan...dh le x bley cuci smpi 3hari...tp saloon nie..rambut korang x bau mcm busuk tu...boleh kata x bau langsunglah..smpi hubby aku tanyer..'aikk..nape x der bau ubat pon rambut awak kali nie".....haaaaa...tu la yg bagusnyerrr....
till then..tata....nk tdo.....nites peeps.....







Thursday, 17 November 2011

Diapers oh Diapers!!!

Bukan mudah menjadi ibu yg terbaek utk anak2...sbg pengguna juga kita perlu bijak dlm memilih apa jua yg terbaek utk anak2 kita....kat maner ade promosi brg murah..ke situ lah kite b'kejar....pokok nya nk yg terbaik pd $ yg d'cheapest one....hehehe

What i want 2 share here is about diapers....
mcm2 diapers lau kiter tgk kat pasaran.......kalau nk try one by one due to nk tau yg mane is d'best one is...parah la....fenin woooo nk mencarik yg d'best one tp rege murah...aku tanyer opinion kwn2...
diapers manerkah yg t'baik tp murah..???but antara byk2 diapers op koss la MAMYPOKO is d'number 1...sbb quality yg sgt bgs...tp $$ pon bagusssssssss.....muahahahaha....

dh b'mcm diapers aku cube since anak pertama aku Cik Wawa...
so far wawa ni dlu kulit die x manje sgt....but memandangkan aku 1st time jd mama..so agak pening2 lalat gak lah...nk milih diapers utk die..since mase tu aku masih muder..TETTTTT.."muder ker"..consider mude la mase aku bersalin kan wawa..i'm 24th yrs old tau...mude kan...mude kan..so rmai d'kalangan kwn2 sebaya lom kawen n op koss la lom ade  baby...so memasing x de experince n aku x der tmpt nk tanyer2 n mtk opinion nih...
luckily kwn adik aku dtg umah n gtau yg adik die pkai PETPET....so far sgt ok...so aku pn x pk pnjg dah...trus try n continously pkai kan PETPET utk cik wawa....
mmg bgs lah ...kiranya PETPET lah yg terbaek mase tuh....

so wawa pon pkai lah diapers brand PETPET nie..smpi umur die nk masuk 4tahun..
x pnh tukar2 since die pon x der masalah sepanjang pkai PETPET nih...
wawa nie mmg cerdik budaknyer...umur blom 4yrs dah x nk u'uk dlm pampers..geli katanya...
lau dlm kete pon die sanggup suh kiter bhenti kat petrol station coz die x tahan nk u'uk...
mmg anak yg sgt baek krn nk men'save budget' kan mama n papa dier....
lobiu my lil princess....

biler lahir plak my 2nd baby....dak darwish...aku dh muler fenin balik....yer lorrr dh lamer x ber'anak' kcik...
almost 6yrs tuh....mau x lame
hhrrrmmmmm....
firstly mase bli brg2 persiapan my 2nd baby nih aku dh x der pilihan lain dah...coz dh terbiase ngan PETPET kan...so aku bli lor PETPET.....
biler Darwish lahir jer....pakai2 PETPET nie tup2 mcm x serasi jerp...
sbb celah peha die yg gebu gebass tu mcm merah2...
so...
biler ank sdare hubby dtg umah...aku pon tanyer ar die..yer lorr..die musti dh expert sket bab2 diapers nih since anak pon dah 3 kan...
tgk diapers yg die pkai kan kat anak die tu mcm lembut jer...dia kata dia pkaikan anak2 dia DRYPERS....
 
maka..aku pon beralih kpd DRYPERS...aku suke DRYPERS nie...sbb time aku bli tuh die ade keluaran special edition...kat diapers ade gmbr fancy2 u...
haaa..mcm nie..cute kan....kdg sengaja x pkai kan Darwish seluar sbb design Drypers nie cute sgt...
time tukar drypers is mase yg sgt best bg aku...sbb everytime amik new diapers dr bag nyer nk pakai kan Darwish..corak lain2 yg keluar..cun2...hehe
 
Lame gak Darwish pakai nie...so far ok jer....lately plak tetibe ade rashers kat blkg die....sapu cream yg slalu die pkai tu tp jap jer ok..pas2 ade smula...Then x tau nk wat caner...we all decide bwk Darwish pi jumpe Doc...tgk aper doc kate....
Biler bwk jmpe doc tu..doc kata...alahan pampers.....so doc advise jgn pkai DRYPERS lagi..die kata yg terbaik is MAMYPOKO or HUGGIES.....
Balik dr klinik kami pon trus ke MANJAKU BABY CENTRE.....nk bli diapers utk Darwish...
 

 
haaaaa.....kami pon bli la MamyPoko & Huggies...
2 mggu pertama tu aku pakai kan MAMYPOKO kat Darwish sbb nk bagi rashers die cpat sembuh...
pastu aku continue pkai kan dia HUGGIES.....

N now if kuar jln2 aku pkaikan Darwish MAMYPOKO....n for daily use kat umah aku pkaikan die HUGGIES jer laa....Alhamdulillah...rashers kat blkg buntut Darwish dah ok....lega rasanya...

dat's all lah my experience wif diapers...mcm2 brand yg aku cuba demi yg terbaik utk my loves one...actually lain org lain ragamnya..coz its depens to ur baby skin...sometimes ade baby yg jnis kulit x kesah jer..pkai yg biase2 nyer diapers x de brand pon die ok jer...
but since both of my kids nie tau yg mama n papa dorang keje kot kan..so dorang ala2 demand la sket..nk pkai diapers yg best2 jer...aper2 pon aper saja utk mereka mama rela 'Berkorban Apa Saja'.......

till then...
daaaaa....

Monday, 14 November 2011

Cocoa Collagen

COCOA COLLAGEN POWER PLUS............

  • Cocoa Collagen Power Plus adalah produk terbaru berasaskan Kolagen @ Collagen yang paling murah di pasaran yang mampu mengembalikan keremajaan wanita dan membantu menjaga kehebatan wanita luar dan dalam....
    Koko Pracampuran... adalah minuman enak yang diadun dari biji kopi Arabica Brasil dan juga serbuk koko bermutu tinggi. Ia diperkayakan lagi dengan Marine Collagen untuk kecantikan dalaman dan juga Ekstrak Lobata serta Kacip Fatimah yang telah lama digunakan secara tradisi untuk kesihatan dalaman wanita. Ia minuman enak lagi berkhasiat..

    Cocoa Collagen Power Plus mengandungi :

    Marine Collagen ~ Membantu mengimbangi hormon, mencantikkan kulit, menghaluskan dan menggebukan kulit.
    Kacip Fatimah ~ Membantu merapatkan otot-otot rahim, faraj wanita dan memberi kehebatan dalam hubungan suami isteri.
    Lobata ~ Membantu menambahkan tenaga, memontokkan dan menegangkan payu dara serta punggung.
    Krimer bukan tenusu ~ Membantu meningkatkan daya kesihatan anda.
    Dextrose Monohydrate ~ Melambatkan proses penuaan.
    Oligo Saccharide ~ Menyahkan toksin dan meningkatkan sistem dalam badan.


    Kebaikan dan Khasiat :

    Membantu mengimbangi hormon.
    Merangsangkan pertumbuhan sel baru/anti kedut.
    Mencantik, menghalus dan menggebukan kulit.
    Memontokkan dan menegangkan payudara serta punggung.
    Melambatkan proses penuaan.
    Merapatkan vagina dan mengeratkan hubungan suami isteri.
    Mencantikkan kembali tumit kaki yang pecah.
    Mencerahkan kulit secara semulajadi.
    Memberi tenaga.
    Membantu mengurangkan keguguran rambut.
    Melancarkan peredaran darah dalam badan.
    Mengimbangi berat badan.
    Meningkatkan daya penghadaman.
    Mengurangkan sengal-sengal dan lenguh-lenguh otot.


    SESUAI DI MINUM UNTUK :-

    Wanita sudah /belum berkahwin
    Ibu-ibu lepas bersalin(amat digalakan untuk mempercepatkan penyembuhan dalaman)
    Wanita yang inginkan kecantikan & kesihatan
    Di larang sama sekali untuk wanita yang mengandung & juga lelaki
    CARA-CARA PENGAMBILAN COCOA COLLAGEN
    Untuk mendapat kesan yang efektif: Cocoa Collagen hendaklah di sediakan atau di bancuh dengan air panas supaya serbuk dan kandungannya benar-benar larut. Kemudian barulah di campur dengan air untuk suamkan dan minum setengah jam sebelum sarapan pagi atau setengah jam sebelum makan malam. Seeloknya makan malam pada jam 6.30 petang. Boleh juga diminum 2 kali sehari. Tetapi sudah memadai hanya satu sachet sehari untuk merasai perbezaannya!
SEGERA DAPATKAN DARI PENGEDAR SAH
JIKA ANDA MEMBUAT PESANAN DARI SAYA HANYA RM55 ~1 SET (ADE 30 SACHETS)
FREE POSTAGE
TERUS SAMPAI KE RUMAH / PEJABAT ANDA…
HUBUNGI SAYA 019-3565944 – YANTI
TESTIMONI

Onie:
Saya minum Cocoa Collagen Power Plus ni bagus la,saya kerap buang angin...kencing lawas..badan saya rasa segar.Nampak la perbezaannya.Sebelum ni tumit kaki saya pecah-pecah..betul kata kawan saya tu...lepas saya amalkan tumit kaki saya nampak bersih...xde lagi pecah-pecah tu..x menyesal saya minum cocoa ni.

Kak Nur:
Betul tu... kak nur rasa macam nak minum selalu jer...actually kak nur ni memang malas kalau bab2 nak bancuh air ni...tp sejak beli Cocoa Collagen ni kan...sehari sampai 2 kali minum...rajin la plak..memang sedap sangat...perubahan yang kak nur rasa...masa buat keje... badan x rasa letih..kulit pun rasa halus cam kulit baby jer...memang best la...ni tengah pantau la apa lagi perubahan seterusnya.

Hamba ALLAH:
Thank u, lepas minum Cocoa Collagen ni selama seminggu,saya dpat rasakan keinginan untuk melakukan hubungan intim dengan suami kembali membuak. Selepas melahirkan 3 orang anak di tambah dengan penat bekerja,keinginan untuk melakukan hubungan intim seolah hilang.Tapi selepas minum Cocoa Collagen dengan izin ALLAH, Alhamdulillah dapatlah saya menjalankan tanggungjawab yang penting ini. Thanks.

TESTIMONIAL (drink Cocoa Collagen 4 one week.)
-Breast macam besar & bulat...baju kebaya aku kat bahagian dada tu jadi ketat,laki aku pun terkejut.
-Muka glowing..x tau la ni perasaan sendiri ke???yang nyatanya aku x payah pakai beauty cream/collagen cream dan ramai member2 tegur perubahan aku..


Testimonial
akak....nak update lagi nih... JERAWAT? DAH HILANG!!!!!suke sangat... BEKAS JERAWAT?? DAH HILANG SKET2!!!tp kena sbr..ader sket lagi kat muke nih... TUMIT KAKI?? DAH LICIN WA
CKP LUU...hehehe... best sgt la..x pyh nak kena sental ari2....YANG PALING BEST....!!!MUKE SAYER DAH OK....MCM MUDA JER RASA....( org asyik teka 20 jer...)hihi..padahal umur dah 24...wakakakaaa....

Nadia
Nadia says:" kak.. kita baru minum 5 hari. kira 5 paket la kan. pejal n bulatnya breast kita. nasib baik lum hantar tempah lg baju tunang. kalo tak dah tak muat tang dada nanti.tapi.. alaa.. atas dh best, punggung yg kempis ni lom jalan lagi. kalo dua2 naik baru cunn.. heheheh... "

Testimonial
Colagen ni mmg marbeles. mula2 mmg i pun sinis jer fikir murah camni ada kesan ke. tp memandangkan harga dia murah sgt i fikir try jer la.firstly, rasa dia mmg sedap. rasa koko campur kopi. i ingat dah 2-3 kotak baru nampak perubahan spt kebanyakan produk kolagen yg lain. tp mengejutkan hari pertama minum masa sahur, mata segar bugar. selalu lepas subuh sambung tido sampai kul 9. kali ni siap solat sunat fajar, mengaji lg tp steady jer x ngantuk. buang air pun lawas n puas. Dalam seminggu penggunaan pulak rata2 pengguna komen tumit kaki yg pecah2 jd pulih licin. ramai x perasan mulanya. lepas seminggu pulak.. hehehehe.. ni yg ramai pompuan suka dgr. kewanitaan kita jadi tambah rapat. ada sorang kakak ni komen kelakar lak. dia dah ala2 kering gitu . tp lepas seminggu minum cocoa collagen ni, dah ada mcm ada pelincir pulak . jd sexlife dia tambah boosting ler. tp baru dia sorang komen cenggitu. tak tau la pulak kat org lain .gitulah.. x sangka produk murah gini memberikan kesan yang menakjubkan.

Testimonial
malam td dpt tido 3 jam jer. mcm nk nangis jam bunyi kul 4:30am utk sahur . tp pikirkan anak2 kuatkan gak bangun memasak. i dah plan nk sambung tido terus lepas subuh n suh hubby jer tgk anak2 bersiap ke sekolah. abis makan minum cocoa collagen. tak sampai 5 minit terus mata segar bugar balik . instead of jumping on my bed, i terus mandi n kemas umah pagi2 buta tu. heran husband i sbb td beriya2 dok pesan ngan dia penuh dramatik betapa ngantuk n penatnya.

Testimonial
cocoa collagen ni masuk 4hari aku minum cocoa tu, first time aku tgk kotak cocoa tu pun aku dah jatuh hati..coz aku bayangkan aku dpat 1kotak yg ada 30paket...tapi tgk2 dapt 3ktk suspend gak aku ingatkan hang salah antar..mampus aku nak kena tambah duit lagi...tapi upanya 1kotak tu ada 10paket yer...ok aku nak bagi review aku kat hang selepas 4hari aku minum.. first time hirup pergh...sedap ler mengalahkan coffee beans la pulok...tapi mmg sedap hang...aku belasah ler sehari 2kali..lepas buka pose dan masa sahur...apa yg aku dapt rasa mmg badan aku tak letih mmg segar je sepanjang hari seperti yg hang ckp la....lepas tu yg magic nye aku tgk tumit kaki aku yg dulu pecah dan kasar macam org kerja buruh kasar tu alhamdulillah akhirnye bertangkup dan buleh ler dikatakan licin...tapi lum licin sepenuhnye..tapi aku puashati ler coz b4 this aku dah sapu krim macam2 krim..tak jalan juga..akhirnya mimpi aku menjadi kenyataan. hubby aku lak puji aku dia kata muka aku nampak pinkish dari biasa..aik biar betik.. hang pun camtu ke? aku mmg tak amik apa2 selain cocoa hang nie coz aku nak tgk dia nye kesan yg ckp cepat tu...lagi pulok aku minum 2paket sehari tu yg nampak cepat kot...lepas tu kan betul ler hang kata breast ada denyut-denyutan ler..tapi aku tak berani nak kompem ler sebab cocoa coz aku nak period nie sekali berdenyut sebab nak period malu je kat hang....hahahha...panjang lebar lak aku cerita..tapi aku mmg berterima kasih kat hang ler kenalkan cocoa nie..make sure aku nye stok utk tiap bulan ada tau..sampai je masa hang send kat aku...aku nak buat amalan tiap bulan..makna aku nye 2set ler yer sebulan..hahahaha org suh minum 1paket sehari aku lak belasah 2paket sehari..tak per janji murah,berkesan, cantik n selamat .nanti aku update lagi..kawan aku pun nak order nanti dia contact hang..aku dah bagi no ko kat dia dah..

Testimonial
So far baru 5 paket aku minum tapak kaki dah tak keras dah la.. aku mmg takde masalah tumit pecah cuma kasar"


shahida:-
Selepas mengamalkan selama 1 bulan parut dan jerawat semakin berkurangan. Kulit wajah saya semakin cantik. Bukan tu je tenaga saya semakin bertambah; saya x mudah lesu mcm dulu. Malam bersama suami menjadi lebih bermakna...hehe..
Saya minum cocoa colagen ni sbb nk gebukan kulit dan hilangkan parut jerawat di muka saya. Pada mulanya saya tak berapa yakin sgt keberkesanan cocoa colagen ni. Sbb dah mcm mcm sy cuba.. gimick je lebih. Tapi x nampak kesan. Lain pula cocoa ni. Sbb harganya berpatutan sy x kisah la mencubanya.


JADI APE TUNGGU LAGI??????????
CEPAT DAPATKANNYA SEKARANG..... : )

Friday, 11 November 2011

11.11.11

When we talk about 11.11.11...msti rmai yg plan mcm2 perkara yg special for dis special date...
aku pon pnah ade wish for dis date....
nk tau apekah???
cer teka..cer teka...
eh...lmbt la uolls teka...
meh aku bgtau...
i'm wish to have my 2nd baby on dis special date...
wah boley kah????
nyata x boley...
sbb d'most cutie n handsome baby boy dah pon kuar 6months earlier....
but....
my 2nd baby lahir on d nice date gak tau...
its on 6.6.11....just nice kan....

eerrrmmmmm.....
i believe dat rmai yg nikah @ kawen arini kan...

fuihhh....naseb lah aku da kawen...
lau x..leh nikah date nih...
dh le jatuh ari jumaat...ari yg pnoh KEBERKATAN....

mmg rmai u kawen arini....
aku jer dpt 2 undangan kawen...
sorang kwn lame...1 skolah tadika dlu....
sorang lagi anak kwn tmpt keje lame...
i'm so sory guys x dpt nk attend weds uolls....
nway....dr kejauhan ini aku ucapkan...
"SELAMAT PENGANTIN BARU BUAT HASLIN & HUBBY DAN NANA & HUBBY....
SMOGA KEKAL BAHAGIA 4EVA"

nah....amek kek ni sbg adiah..
bg sorang sikit....
3 tgkat tu...
jgn berebut k...

kAT area umah aku pon ade 2 knduri kawen...
wah....
mmg nyata rmai yg x nk ketinggalan n x nk lepaskna
choose 11.11.11 sbg tarikh bersejarah mereka....

till then...
daaa....




Tuesday, 8 November 2011

me & perFume

Mmg dh lumrah....ladies n perfume mmg sgt sinonim....
either out for work ke..out for lepakings ker...out for kenduri kawen ker..out for shopping ker....out for dating(especially...coz takot bf  lari kowt..hahaha)....out everywhere lah...
musti..pssttt...psstttt...(spray perfume)...kan...

sbb ladies ni mmg sgt jaga penampilan....
bukan dr segi make-up ajer tp dr segi haruman jugak...
mcm aku...hehe

for me...
i'm spray perfume utk keyakinan diri ok...
omputih kate 'self confident'
bukan utk d'hidu oleh org lain...
dat's y aku spray sket jer.(perfume mahal weyhhhh..)
x kn la duit asik perabih nk bli perfumed ajer....
baik bli emas...berbaloi gak...
tp mcm aku kata td.."utk keyakinan diri"
so x salah la lau nk bli nyer.....

aku rase mcm sgt konfiden..yakin..n selesa biler spray my favourite perfume...

but i dun like perfume yg bau nyer sgt menosok ke dlm idong...
sbb aku sndri yg nk pkai....so aku x nk idong aku jd mangsa...hahaha
aku sgt suke bau yg sgt nice...lembut....ala2 fruity....ala2 feminie...

antara perfume yg aku suke n pnah aku miliki......

Fantasy ~ Britney Spears.....
nie perfume yg paling aku suke n sayang.....
bau vanila n ala2 bau coklat n cake....(rase mcm nk makan ok) ...
botol nyer pon cun....
ade diamond bling2 ok..pink kaler lg..
tp aku bli not bcoz of d'bottle ok
sbb bau die yg sgt sweet.....


Live ~ JLo
yg nie pon aku suke....
kire top 2 la dlm carta perfume ku....
hehe...
its fruity smell tau....
hubby pnah tegur..."sedapnyer bau awak..abg suke"
haaa.....tiap mlm nk tdo aku pakai tau sbb dah kena puji...
tp pkai sket jer la...nk tdo pon....
nk menambat hati suami kata kan,,
x kan la nk out jer berwangi2an bagai..
dlm umah esp utk hubby tu WAJIB ok....
ahahahahah.....

Burberry Brit
haa....yg nie ade kisahnyer...
aku x bli pon tp kwn bagi sbb aku tlg blikan perfume utk die
kwn aku nie die die se kg ngan aku
Simpang Renggam mali...
now GM kat Melaka...
tp suke bli brg kt KL...
so biler die dtg KL msti bli perfume..(kira mcm hobi la)
org gaji besarrr..boley la....
die sndri cakap nk penuh dh almari die ngan botol perfumed yg cantik2...
yg nie baunyer agak nice la...
kjap jer yg ni aku pkai da abis..
sbb menda free kan..so x brape nk berjimat la..
spray ajo.....hahaha


so....
setakat nie 3 nie jer lah perfumed yg aku suke n pnah aku miliki n pnah aku pakai...
stakat nie lom ade lg perfume lain yg boleh cantas my love terhadap ****Fantasy ~ Britney Spears****
till then.....

Friday, 4 November 2011

Salam Aidiladha

Selamat Hari Raya AidilAdha...
Selamat Hari Raya Haji......
Selamat Hari Raya Korban....
  suppose plan kami nk balik beraye d'kg Mr. Hubby @Kelantan
tapi biler mikir kan jln nk alik kelate tu lau tibe jer raye besar2 mcm ni..
jln kompom jem parok weyhhh...
elok2 leh smpi 8jam from KL-KB..
silap2 leh m'bawak to 10-13hrs woooo...
aku dh pnah rase...
tu brani cakap...seksa weyhhhh....

d'sebab kn Darwish kcik sgt lg..
n aku x nk seksa die n diri aku sndri
t'perangkap dlm jem...
so we all deciced x jd balik Kelantan la raye aji thn nie..

so far raye aji kat sana mmg sgt meriah....
day time sume org lelaki pi korban..
evening time lak wat BBQ la....
kenduri sana sini...selama smnggu ar lbih kurang...
mmg best u....
rugi btol x dpt alik thn nie..
coz FIL wat korban seekor lembu...
anak sdare hubby pon sama..
SIL pon same...
mesti meriah lau dpt alik...
puas dpt makan Tulang..ekor...daging lembu mcm last year..
hehehe....
 
InsyaAllah next year la alik raye aji sana....
Darwish pon da besar kan..
bukan pe..
bwk die kcik2 nie kang die meragam dlm kete
sbb bowan....masak aku...
huhu...






Friday, 28 October 2011

Kelahiran Lil Princess 'WAWA'

Holla peeps....

entry kali nie aku nk share my Labour Room's experience mase nk lahirkan puteri pertama kami...tp bg intro sket la mse memula wawa wujud dlm rahim mama....

Approximately after 2mths nikah aku lewat dtg miss "P"..
Tp setau aku....aku nie mmg jnis yg mmg x pnh lewat dtg miss "P"
aku pon gtau la mak n hubby....dorang kata mgkn perubahan horman lpas kawen kot...tp aku rase x kot....mungkin...Jeng..jeng..jeng....hehehe

So d'sebabkn ketidaksabaranku...so bli lah tester..padahal baru lewat a few days..org kata lau nk kompom kna tggu 2weeks...arrrggghhh!!!!aku x sabo..
...spt yg ku jangka kan.....
its +ve..means i'm preggy n will become a mama.....Alhamdulillah.....after tau dat result tetibe lah mule rase pening la..mual2 la...(kwn2 aku kata sume tu mind set kite jer..padahal b4 test tu ok jer pon.)
tp yg x tahan tu aku test smpi 2-3 kali tu..sbb mcm caye x caye jer...hahaha..(maklom ler 1st nih nk jd mommy's)....hehehe

so trus pi kinik coz nk tau due date nyer...mau nyer..x sabo weyhhh....hehehe
then d'doc said my due is 24/12/2005......

Hari demi hari..minggu demi minggu dan bulan silih berganti....pi check-up ikut appointment x pnh miss..sgt bgs aku kan...sbb sgt la isau coz aku x de amek injection rubella mase skolah dlu...so sgt bimbang if anything happen to my baby....
aper jer ubat yg klinik bg aku makan...mnum susu anmum pon x pnh miss...(isau tuuuuu)...

*padan muke aku sape suh lari dlu mase nurse dtg skolah nk bg suntikan rubella....mase 1st time nk wat kad pink (preggy card)..nurse tu bising gler sbb aku x der suntikan tu...
Tp aku percaya...my baby sehat or tidak bukan krn rubella jab but its Kuasa Allah SWT
my due date in so soon...smakin hampir aku semakin nebessss...mcm2 pk in my mind...huh!!!!
yg slalu aku pk is..bley x..lau x mo deliver kat hosp..nk deliver kat umah jerp...coz i really fobia n x suke with Hospital....auchhh...

then...ptg 23rd Dec tu around 6.30pm ari2 aku da mule rs sakit mcm sakit senggugut tu....
aku gtau my mom's....my mom's said blom lg kot....its normal if kite rase sakit2 biler due is so soon...
so wat derkkk jer lah.....sempat lagi aku jalan2 pusing lorong kat kem...mse tu my parents still stay at Kem BN 5 PGA...org tua2 kata kalo byk b'jln nti sng nk b'salin....sbb tu la sakit2 pon makcik jln2 jugak..nk bg sng bersalin la kata kan...hehe

biler dh makin mlm...aku mule la rase nk t'berak la...contraction makin kerap....tp aku wat dunno jerk....(ceh....bajet x der paper lah kan)...padahal due esok nih...muahahahaha...

then....around 3am out of sudden my water broke...org pggl "air ketuban"...tp aku yg bijak pndai nie pk .."opsss..aku t'kencing lah nie" (sgt nyer lah pengotor.....aku pk dat time..smpi t'kencing atas tilam)...wakakaka....
contraction makin kerap n makin m'cucuk...mmg x bley tdo dah..tertonggeng terbalik dok tahan sakit perot nie..wuwuwuwu
after a few min air ketuban pecah lagi dan lagi dan lagi....kiranya aku nie dh mcm kembar air la...mujur kembar air....lau kembar darah sakit katanya....

around 6am b'kumandanglah azan menanda kan masuk waktu subuh bg kwsn simpang renggam & kwsn2 yg sewaktu dgnnya....aku pi bingkas ke bilik air nk bersihkan badan nk amek wuduk nk solat subuh.....suddenly tgk kat my panties ade lendir b'campur darah...alamak...!!!
eerrrkkkk!!!!!...
nie tanda nk bersalin!!!!! immediately aku pi kejut mak kat bilik...(mase nie dh awal2 balik dok umah mak...sbb mak isau..nie kan anak sulung..so ape2 pon mak kata biar dgn mak)...owh!!! mak...Engkaulah Ratu Hatiku...!!!

smbg balik citer aku td....abah pon dgn pantas kol medical asst yg b'tugas kat kem tu utk pggl ambulance brought me to Hospital....
aku pon dgn cool nyer dok bersimpuh kat living hall tggu ambulance dtg pick up..(mase tu x sakit aper pown..bley ar b'lagak cool)..hehe
while ambulance arrived..aku pon naik ngan mak.....mak suh baring dlm tu..aku pon baring lah...blom rase sakit lg...wah!!!biar btol....

then...after a few minutes...kesakitan mule melanda.....awwwww..time nie aku rase mmg btol2 nk t'beranak dah...smpi aku pk dlm otak...kalo t'give birth dlm ambulance pon x per la....redha ajer...
my mom's pon memula kata tahan dlu..tp bler mak tgk aku mmg x bley tahan..mak kata "x per la ngah...kalo rase nk 'ter' dah...teran ajer lah...x jauh dh spital pon".....
sepanjang dlm kesakitan on my way to d' Hosp...mak suh baca istighfar...selawat byk2....sebut "AllahuAkbar"....
Cukup dgn suara mak sakit aku mula ok....x sakit sgt dah...seriously aku cakap...if d'beri pilihan nk MAK or HUBBY teman dlm labour room's...mmg aku pilih nak MAK!!!!!! tp apakan daye hanya suami d'benarkan...wuwuwu...

sampi jer hosp...sakit sume ilang..*uiiikkk...td kemain sakit...nie dah ilang plak..guano nih...wuwuwu

then nurse suh masuk labour room's trus....nurse kata naik atas katil n angkat kaki...ikut la kata nurse tu..then die "jolok" sket nk tgk jalan da brp cm....
suddenly nurse kata..."dik...terus push...baby awak dah nk keluar...dh nmpk rambut"...wooo weeee...semudah itu kah????ku pk....
aku x push pon sbb x tau caranya tu 1 hal....yg ke-2 nyer aku x rase sakit langsung.....caner nk push kan...(mcm blom mase nk beranak jer plak..)..wakakaka

since dis is my 1st time nk deliver kan..maner tau push tu caner..so wat dunno jer lah...n nurse2 pelatih kat c2 pon ajar la mommy's to be nih..."kak....teran mcm nk berak sembelit kak"...."owh..mcm sembelit kah"..kata ku dlm ati yg suci murni nih...
aku pon dgn sedaya upaya sekuat tenaga push lerrr...tenaga x brape nk ado sbb dr ptg smlm x makan aper2...sbb sakit perot punyer hal kan..so x der selera nk makan...

On 24th Dec 2005 at 7.28am...Alhamdulillah...aku nmpk my baby a few second after die keluar..(immediately tgk my baby kot2 baby cacat..sbb kan aku x der rubella jab)...isau weyhh sape x isau...wuhuuuu....
then nurse show me n ask me to see either my baby is boy or gurl....wow!!!so wonderful i'm wish to have a baby gurl n she is a baby gurl.....Ya Allah ku tadahkan kedua tangan ku mengucapkan syukur kpd Mu krana impian ku..suami..mak n abah nk baby gurl tercapai.....

after nurse dh mandikan n clean up my baby...aku trus peluk..cium...n hampir menitiskan airmata biler lihat wajah comel tu...so,the metaphor is "mase bersalin mmg sakit,tp bile dh tgk baby hilang semua sakit"..seriously i told u.....

then trus bg die bf....yes!!she was so cerdik...bf dgn penoh perasaan....nurse2 pon cakap "wah..cerdik nyer anak awak..pndai bf"...Alhamdulillah....

mesti semua t'tanya2...where is my hubby kan???he was at KL..ye la sape tau aku nk bersalin kan..tetiba smpi hosp trus t'bersalin....
seriously i told u...proses melahirkan my 1st baby nie mmg sgt sng...Alhamdulillah...smpi after give birth tu aku leh pk..kalo sng mcm nie lah bersalin....lpas nie boleh la bersalin lagi....hehehe

so my 1st baby nie me decide nk buh nama "SYAFIQAH WARDIAH".....
nk story sket la caner aku leh suker nama "Syafiqah" nie kan...
sbbnyer mase preggy tu aku tgk citer Gerak Khas The Movie...yg ade Erra Fazira jd Inspektor Polis tuh...
so sgt berangan if dpt anak secantik n sehebat "Inspektor Shafikah"...n kbtulan its starting from "S"....coz i'm decide nk ltak sume nama anak2 starting with "S"...follow thier papa's name.....

bermula lah episod berpantang ku....aduihhhh.....mmg honestly aku cakap...berpantang if more seksa than bersalin tau tak..sbb proses bersalin is a few minutes jer..tp proses berpantang is 44days....siape tahan kan...x bley makan dis n dat.. x bley buat dis n dat...x bley kuar umah...kena pakai param..pilis...ikat bengkung..jalan t'kedek2....for 44days.....aiyoooo...
but i'm follow gak lah for my healthy kan....a big thanks to my great mom's yg fully taking care of n my baby during confinement......cayang mak...mmuuuaaaahhhh....xoxo

now...budak kecik yg dlm story nie dh b'usia almost 6years....dh skolah tadika pon..next year masuk standard 1....fuhhh!!!sgt cpat mase b'lalu.....anak mama dh besar...smoga gegurl mama jd anak yg terhebat d'dunia......

haaa....nk tau lak my labour room's experience for my 2nd baby?????
till the next post...
daaaaaa......








so....

Planet pOpCorn in Times SquarE

During lunch hours smlm aku jln2 kat mall bwh ngan Irene my opismate...
smpi kt LG tuh..aku t'prasan ade org kerumun kat 1 stall nie....
biase r kan..lau ade kdai baru...sure org kerumun cam semut dpt gula...

aku pon try usha2 c if any new shop just open....
haaa.....kan da agak dah
got new shop....
"PLANET POPCORN"
Every time when someone said Popcorn, what is the first thing that comes in your mind?
Yes that's Right! Movie!!! 
But the Popcorn that Im going to share here in this post is
totally different than the Popcorn you always had in Cinema
 there got various flavours...
such as cheese, seaweed, curry, Chocolate, wasabi, Coffee n etc....



Irene gtau yg kwn die bli Cheese Flavours...sdap...

then td mase balik pi clinic..(uhuk...uhuk...x sehat...selsema- hidung sombat+batuk)
*tq doc Anita 4 d'very good treatment*
haa...smbg smula..
odw alik dr clinic td pi singgah "PLANET POPCORN"
I grab 1 packet of Cheese popcorn...
seriously mmg sdap...

u guys better grab one of them...
sedapppp!!!!!hehehe

till the next post...

daaaaaa




Wednesday, 26 October 2011

Panduan menyediakan makanan kepada bayi

1. Garam, gula atau sebarang perasa tambahan adalah dilarang untuk ditambah ke dalam sebarang makanan bayi berusia bawah 18 bulan kerana organ dalaman bayi masih belum bersedia untuk memproses bahan-bahan tersebut.

Walaubagaimanapun, sekiranya bayi telah berusia 1 tahun, anda boleh memberi anak anda sekadar merasa makanan orang dewasa seperti kek, muffin, ayam goreng, atau puding.
Ingat, sekadar merasa tetapi bukan untuk kenyang.

2. Hanya 2 keping ikan bilis sahaja yang diperlukan sebagai perasa bagi bubur bayi.
Ikan bilis tersebut bolehlah digoreng tanpa minyak, ditumbuk dan tabur dalam bubur bayi anda.

3. Buah-buahan citrus seperti oren, anggur dan limau limau tidak digalakkan diberi kepada bayi berusia bawah 1 tahun. Begitu juga dengan yogurt dan telur.

4. Buah tembikai adalah buah yang baik dan boleh diberikan kepada bayi mengikut cara yang sesuai. Begitu juga dengan keledek dan labu.
5. Air yang ditapis (bukan mineral water) adalah lebih baik diberikan kepada bayi dibandingkan dengan air yang tidak ditapis.

6. Air teh dan kopi tidak dibenarkan diberi kepada anak berusia bawah 4 tahun.

7. Bayi yang menyusu susu ibu sepenuhnya, masa yang paling sesuai untuk mula makanan ialah ketika berusia 6 bulan manakala bayi yang menyusu formula, bergantung kepada kehendak bayi (4-6 bulan).
Ada pelbagai tanda yang ditunjukkan oleh bayi seperti sentiasa lapar dan tidak cukup dengan hanya menyusu dan mengecap seolah-olah ingin merasa apabila melihat orang makan.

8. Bagi memperkenalkan bayi tentang cara makan, ketika bayi berusia 5 bulan, anda boleh mula makan di hadapan bayi. Bayi anda akan menonton anda makan dan sekaligus akan faham apa yang anda lakukan.

9. Semasa memberi makan kepada bayi, pastikan anda menunjukkan muka yang gembira dan jadikan aktiviti makan sebagai sesuatu yang menyeronokkan dan bukan paksaan.
Sebaik-baiknya, anda juga turut makan sedikit makanan tersebut kerana bayi akan mengikut apa yang ibu/ bapanya lakukan.

10. Makanan yang diawet seperti fruits puree yang boleh didapati di pasar raya adalah tidak sesuai diberi kepada bayi kerana mengandungi bahan pengawet yang tinggi.
Jangan terpedaya dengan label makanan yang menyatakan ‘no preservative’ atau ‘no sugar added’.

11. Untuk menghilangkan bau hanyir pada ikan, perap ikan dengan asam jawa selama 15-20 minit dan basuh ikan sebelum disediakan sebagai makanan bayi.

12. Gunakan minyak bunga matahari, carotine atau minyak zaitun bagi makanan bayi kerana ia lebih berkhasiat berbanding minyak biasa.

13. Untuk memastikan bayi tidak allergy kepada sejenis makanan, cuba beri bayi makan dalam kuantiti yang sedikit selama 4 hari berturut-turut terlebih dahulu bagi melihat kesannya kepada bayi.

14. Cara yang paling baik memasak makanan bayi ialah dengan api yang kuat tetapi sebentar.

15. Ibu/ bapa perlu kreatif dalam menyediakan makanan bayi.

Peringkat pemakanan bayiPeringkat 1 (5-7 bulan)
*Pada peringkat ini, makanan yang paling sesuai diperkenalkan ialah buah-buahan. Buah-buahan yang sesuai ialah seperti epal, pear, tembikai, pisang, betik, mangga (pastikan tidak ada serat yang diberikan sekali dengan cara menapis buah mangga terlebih dahulu).

• Beri bayi satu jenis buah atau satu tekstur buah yang sama pada satu masa sahaja supaya bayi boleh memahami rasa dan tidak keliru.

• Buat permulaan, beri bayi makan sehari sekali (lunch- antara 11.30 hingga 12.30 tgh). Kemudian boleh ditambah kepada 2 kali sehari (lunch dan dinner- antara 5.30 – 6.30 petang). Selepas dari waktu tersebut, tidak perlu beri makan kepada bayi, memadai dengan susu sahaja.

• Cara penyediaannya fruit puree ialah seperti berikut:1. Potong buah kepada kiub-kiub kecil dan rebus atau steam buah-buahan tersebut sekejap sahaja (1-2 minit).2. Lenyekkan atau blender buah.3. Buat permulaan, beri bayi makan 2,3 sudu sekali makan sahaja dan tambahkan sedikit demi sedikit pada hari berikutnya.

Peringkat 2 (8 – 11 bulan)

Bentuk makanan yang sesuai adalah sayur-sayuran seperti bayam, saleri (boleh membuatkan makanan menjadi wangi dan menyelerakan) sawi, carrot, brokoli, labu, keledek dan kentang.
Boleh beri bayi makan campuran sayur-sayuran yang direbus atau di steam sahaja atau boleh juga ditambah ke dalam bubur nasi.
Pastikan sayur-sayuran tersebut separuh masak sahaja bagi memastikan vitamin dan khasiatnya tidak hilang.Ikan bilis, ayam atau ikan salmon juga boleh ditambah ke dalam bubur. Pastikan bubur dilenyek atau diblender terlebih dahulu.

Peringkat 3 (12 – 18 bulan)

Pada peringkat ini, air kopi, teh, dan kekacang masih belum sesuai diberi.
Jus buah-buahan yang segar seperti oren atau apple boleh diberi kepada bayi tetapi pastikan dicampur dengan banyak air masak.
Yogurt buah-buahan bukan citrus boleh mula diberikan kepada bayi sebagai campuran ke dalam fruits puree atau dimakan begitu sahaja semasa tea time.

Apabila bayi mencapai usia setahun, bilangan waktu makannya bertambah kepada 4 kali (breakfast, lunch, tea dan dinner).

Contoh makanan yang sesuai:
• Breakfast (7.30 – 8.30 pagi): Sekeping roti bakar @ cereal+susu (nestum, cornflakes)

• Lunch (11.30 – 12.30 tgh): Nasi panas+sayur yang dipotong halus+ikan salmon@ayam• Tea (3 – 4 ptg): Fruits puree + yogurt

• Dinner (6 – 6.30 ptg) : Keledek + kentang + carrot + daun saleri yang direbus sekejap, digaul bersama dan dilenyek

Monday, 24 October 2011

Orang Baru

Alhamdulillah....

15/10/2011 @3.05pm....

Lahir seorang puteri comel ke dunia.....Puteri yg d'maksud'n ialah anak Pzol n Acap....Tahniah buat korang...selamat dtg ke dunia PA&MA.....bestnyerrr dpt gegurl....

Maka bertambah lah ahli keluarga MR&MRS Husin......atok n nenek dpt: -
2org cucu gegurl = Wawa &Zahra
2 org cucu boboy = Darwish & Ajim

Yeayyy!!!Wawa ade kwn nk maen masak2...seriously wawa mmg seorang yg sgt penyayang...asik cium ajer baby baru tu...

Ohhh....luper nk bgtau saper nama gerangan puteri comel ni kan...

Namanya Zulayqha Zahra.....nice name.....


Semoga Zahra menjadi anak yg solehah n cerdik pandai......

cayang cket...mmmmmuuuuaaaaahhhhhhh!!!!!!!!!!!

Cara Untuk Mengetahui Handphone Anda Original

Kes penipuan barangan elektronik sekarang nih semakin menjadi-jadi sehinggakan iPhone pon boleh di ciplak oleh China. Di sini tao nak kongsikan pade korang tips macam mane nak check atau tentukan sama ada handphone 2 smartphone korang tu ori ker or cap ayam.

Hoccay..follow steps below : -

  1. Taip *#06#
  2. Akan keluar IMEI ( International Mobile Equipment Identity)
  3. Semak no IMEI anda, pada kedudukan ke 7 dan 8. Contoh, 358671017470473
  4. Kedudukan no 7 dan 8 adalah seperti ******01*******
Nak tau yg hp kesayangan uolls tu ori ker x......kindly check below code : -


  • 02 or 20 : dari China = LOW QUALITY

  • 08 or 80: dari Germany = FAIR QUALITY

  • 01 or 10: dari Finland = VERY GOOD

  • 00 or 03 or 04: dari kilang asal handphone = BEST MOBILE QUALITY

  • 13 : dari azerbaijan =VERY BAD QUALITY & DANGEROUS FOR HEALTH

Monday, 10 October 2011

Cocoa Collagen Power Plus

Last month ade sorang member lame aku kol..bgtau yg die sedang mencarik2 produk yg ade 'Collagen'..tp aku wat derk ajer...
tetibe die kol last week bgtau...yg die dh start consume produk Collagen nih...khasiat nyer byk katanya...
perasan x..skrg byk produk mcm biskut..minuman n etc:...ade campuran Collagen...
so aku pon try google lah psl produk yg kwn aku minum nih...
tup2 lpas baca khasiatnyer..aku terpikat...
byk beb khasiatnyer..
esp kiter wanita yg dah beranak pinak nie...(pssttt: bab utk suami tuh)..hehe
aku trus order dr pengedar yg sah!!!
arini start mnum 1st sachet..
sedap gilerrr..rase coklat / koko...
kwn opis aku yg start mnum sabtu lpas katanya...sakit lutut die ilang....
wah!!!good testimoni nih....

sure uolls nk tau apekah antara khasiatnyer kan....

meh sini aku bgtau...

Kebaikan dan Khasiat :

  • Membantu mengimbangi hormon.
  • Merangsangkan pertumbuhan sel baru/anti kedut.
  • Mencantik, menghalus dan menggebukan kulit.
  • Memontokkan dan menegangkan payudara serta punggung.
  • Melambatkan proses penuaan.
  • Merapatkan vagina dan mengeratkan hubungan suami isteri.
  • Mencantikkan kembali tumit kaki yang pecah.
  • Mencerahkan kulit secara semulajadi.
  • Memberi tenaga.
  • Membantu mengurangkan keguguran rambut.
  • Melancarkan peredaran darah dalam badan.
  • Mengimbangi berat badan.
  • Meningkatkan daya penghadaman.
  • Mengurangkan sengal-sengal dan lenguh-lenguh otot.
Nie lah produk yg aku cakap kn tuh....

Cocoa Collagen Power Plus mengandungi :  
  • Marine Collagen ~ Membantu mengimbangi hormon, mencantikkan kulit, menghaluskan dan menggebukan kulit.
  • Kacip Fatimah ~ Membantu merapatkan otot-otot rahim, faraj wanita dan memberi kehebatan dalam hubungan suami isteri.
  • Lobata ~ Membantu menambahkan tenaga, memontokkan dan menegangkan payu dara serta punggung.
  • Krimer bukan tenusu ~ Membantu meningkatkan daya kesihatan anda.
  • Dextrose Monohydrate ~ Melambatkan proses penuaan.
  • Oligo Saccharide ~ Menyahkan toksin dan meningkatkan sistem dalam badan
so far now dh bulan ke-2 aku consume dis CCPP

Alhamdulillah..ade gak nmpk perubahan..esp badan x letih n x ngantok even kerap berjaga mlm (al-maklom la ade baby Darwish yg kuat menyusu)

n 1 more things is..rmai opismate aku suh aku order kan 
bukan utk dorang tau
tp untuk istri2 dorang
sgguh suami mithali la korang,,,
tabik springggg.....
dorang bgtau la kan...
"terbaek la"
muahahahaha.....

so i dh cube....
uolls biler lagi??
bg bf mommy yg nk bykkn air susu pon
its helps tau..coz aku dh cuba..
yg dlm pantang pon bley mnum
nie nk suh adik aku blikan wifey die yg dlm pantang
mmg superb la nti....
sygnyer aku x jmpe produk nie
mase dlm pantang aritu...
hehe

Wednesday, 28 September 2011

Warna Warni Aidilfitri 2011

Hari genaplah 30 Syawal 1423H..tapi aku rase tak puas lagi beraya....dah ler raya tahun nie beraya tanpa Mr. Hubby disisi...sedih sangat...sayu & hiba d'pagi 1 Syawal tu..tapi kdg rase diri ni bak kata pepatah 'ALAH BISA TEGAL BIASA'.....beraya tanpa suami.....(mcm mak aku dlu pon slalu beraya tanpa abah kami d'sisi kerana berada di medan perjuangan...abah sy PDRM...)

cmner pon aku tetap beraya gak ngan anak2, mak, abah, along, kak ila, ajim, pzol, acap & adik.....

tema raye tahun nie biru....baju nie pilihan adik....tp mmg cantik gilos...taste adik mmg terbaek.....
b4 teruskan aktiviti beraya d'pagi 1 syawal...kitorang pi kdai gmbr..snap pic studio..nie sume idea mak..tp amik gmbr ladies ajer....sbb nk amik gmbr 1 family x cukup sorang....my Mr. Hubby....hehehe

Mama & Wawa
sementara tggu turn hamek pic.....

kami 3 beranak ajer.....papa x dpt cuti raye...wawa sedey ker tu sayang??

 1st raye wif Darwish.....

Darwish berbaju melayu....sungguh comenn (bak kata anak sdare aku 'Ajim' yg pelat huruf 'L')hehe...


Inilah wajah Putera&Puteri ku yg ber hari raya tahun nie tanpa Papa tersayang coz Papa x dpt cuti raye...x per sayang next year InsyaAllah kiter beraya bersama2 k.....

But to all my dear frens yg jemput aku n family pi Open House for dis year tq beri beri much kwn2...tp I'm so sorry if x dpt pi Open House uolls coz kesibukan hubby d'tambah pula ngan baby yg masih kecik harap2 kwn2 faham. Insya Allah kita jmpe next year eh....

Last but not least....
SALAM AIDILFITRI
MOHON MAAF ZAHIR & BATIN.....





Wednesday, 14 September 2011

Untuk Renungan Bersama.....

" Saya sangat suka dengan ESP dan Ostematrix Shaklee. Selepas saya amik dua ni selain set B, breast saya senang bengkak. Alfalfa tak serasi dengan anak saya, dia senang cirit. kalau saya amik lebih dari 2 biji.

Ini komen seorang pengguna set B.
Pada mulanya beliau cuma seorang pengguna set B. Tetapi kerana kawan-kawannya dah mencuba ESP dan ada yang dah makan Ostematrix, kawan ni teruja dan membeli.

Saya pun terangkan seperti yang pernah saya nyatakan sebelum ini bahawa komposisi utama dalam susuibu ialah protien dan kalsium diikuti oleh semua zat mineral yang lain untuk pembesaran dan pertumbuhan si anak.

Bagi yang tak tahu, protien diperlukan untuk bina sel. Sel membentuk organ, seterusnya dari organ terbentuklah sistem. Kalsium diperlukan dalam pembentukan saraf dan tulang serta darah. Zat mineral lain diperlukan dalam proses pertumbuhan dan pembesaran.

Hakikatnya susuibu adalah yang terbaik kerana ia satu pengikat kasih ibu dan anak, kesinambungan pengaliran makanan selepas anak dilahirkan. Bertambah hebat jika ia cukup dengan nutrisi yang diperlukan oleh si anak untuk membesar.

Kata kawan saya seorang doktor :


" Perasan tak, syarikat  susu formula berlumba-lumba untuk menambahkan formula ke dalam susu mereka yang kononnya bagus untuk otak anak dan kesihatan si manja? Susu formula yang mahal, yang bertaraf gold dikatakan kaya dengan banyak folik asid, zat besi, carotene yang bagus untuk pertumbuhan otak dan pembesaran anak.  


Jadi kenapa ibu yang menyusu tidak mahu berusaha memastikan susuibu yang disalurkan kaya dengan nutrisi dan bagus untuk pembesaran otak anak dan pertumbuhannya? Susuibu adalah terbaik dan adalah lebih baik apabila si ibu menjaga pemakanannya."

Mungkin ada sesetengah melihat , alah vitamin jek pun....tetapi tanpa disedari vitamin ini tidak kita titikberatkan dalam makanan seharian. Sebagai contoh asid folik, memang ada dalam banyak makanan, tetapi adakah pengambilan itu benar-benar mencukupi untuk keperluan badan kita seterusnya untuk diberi/ disalurkan kepada anak tadi melalui susuibu?  Begitu juga dengan zat besi, adakah anda pastikan makanan harian anda kaya dengan zat besi?

Tepuk dada tanya selera. Pada pendapat saya secara peribadi : memberi anak susuibu bukan salah satu jalan jimat tetapi lebih kepada ikatan kasih sayang dan hati anak yang dibentuk dari darah ibu sendiri. Saya sendiri menyusu anak lebh dari dua tahun, namun saya membelanjakan duit saya kepada vitamin supaya anak saya membesar dengan baik dan mengharap agar hatinya mudah dibentuk.

Saya pegang pada kata-kata : Duit boleh dicari, dan setiap anak dilahirkan dengan rezekinya....banyak keinginan saya dulu saya bantutkan kerana duit saya habiskan kepada vitamin, tetapi bila mereka dah besar dan menyusu dengan lengkap, memberi satu kepuasan pada saya. Segala keinginan saya lenyap dengan kepuasan :)


Balik pada diri ibu....anak adalah anugerah terindah. Bayangkan berapa ramai pasangan yang telah lama berumahtangga yang masih berusaha mendapatkan anak. Maka kita yang dah ada, hargailah setiap saat bersama anak.