Monday, 21 April 2014

Tanda Toksin Berlebihan

Apa itu toksin ?

Toksin adalah bahan kimia atau racun berbahaya yang boleh merosakkan struktur dan fungsi sel badan. Ia adalah hampir mustahil untuk anda mengelakkan daripada toksin kerana ia berada di mana-mana sahaja - dalam udara yang kita sedut, makanan dan minuman. Anda juga terdedah kepada toksin dalaman, sisa metabolik yang dihasilkan dalam badan disebabkan tekanan hidup dan cara pemakanan yang tidak seimbang.

Punca-punca toksin
1) Apabila sisa makanan yang tidak dicerna sepenuhnya
2) Pemakanan ubat-ubatan kimia
3) Merokok
4) Pengambilan minuman keras
5) Pemakanan yang tidak seimbang
6) Udara kotor
7) Radiasi
8) Dehidrasi dan malnutrisi


Simptom-simptom toksin berlebihan

1.Sering keletihan, kurang bertenaga, sakit kepala, mulut berbau , bau badan
2.Insomnia (masalah tidur), mata gelap , mata merah
3.Daya ingatan dan tumpuan yang lemah, rasa cemas
4.Alahan, masalah sinus, sistem imun yang lemah
5.Masalah sistem pencernaan – sembelit, kembung perut
6.Masalah sendi - lenguh lenguh badan
7.Masalah kulit – jerawat, eczema
8.Selulit, kenaikan berat badan, tanda-tanda penuaan awal
9.Kajian sains telah menghubungkaitkan toksin alam sekitar dengan pelbagai masalah kesihatan seperti kanser, masalah reproduksi, penyakit jantung, asma dan penyakit Alzheimer.


Tanda-tanda lain
1.Seseorang yang mempunyai toksin berlebihan dalam badan akan berasa letih tanpa sebarang sebab, susah bangun tidur dan bahagian keliling mata gelap.
2.Bahagian-bahagian tertentu di permukaan kulit seperti di bahagian bawah lengah, celah paha dan sebagainya juga akan kelihatan gelap daripada warna asal kulit.
3.Banyak angin, alahan, inflamasi pada sendi, sinus, berat badan meningkat, kehadiran selulit, masalah jerawat dan banyak lagi.

Bila waktu terbaik untuk detox?

Sebenarnya kita boleh melakukan detox pada bila-bila masa. Badan kita bukan kereta yang perlu ada jadual penyelenggaraan. Cuma yang penting, bila badan rasa tidak selesa, dan timbul simptom-simptom seperti sakit kepala, berat badan berlebihan, tidak hadam, keletihan, sukar tidur dan jerawat - mungkin kita perlukan detox. Pakar nutrisi mencadangkan supaya seorang individu dewasa melakukan detox menyeluruh sekurang-kurangnya setahun sekali. Tapi, sebaiknya anda lakukan mengikut keperluan.

Menurut Dr. Juliet Tien, pakar dalam bidang ini - jika anda jarang-jarang melakukan proses detoksifikasi, disarankan anda melakukannya selepas musim perayaan kerana pada masa inilah anda akan mengambil makanan yang berpotensi mentoksikkan badan dalam jangka masa pendek dan panjang. Makanan manis, berlemak, berminyak, makanan tersedia yang mungkin dicemari yis dan parasit banyak dihidangkan di rumah terbuka dan jamuan-jamuan.


SUDAH BACA ??
ADAKAH BADAN ANDA BANYAK TOKSIN ??
DETOX SEKARANG dengan kombinasi supplement di bawah ini...Alfalfa Complex (Detox seluruh tubuh)


DTX Complex (Detox hati)

Garlic (Detox darah)


Herblax (Detox usus)


Yanti
018-3969399

No comments:

Post a Comment